رشته فیزیوتراپی

رشته فیزیوتراپی

1395/11/20
نوشته شده توسط : مدیر

دانشگاه مدیترانه شرقی قبرس خوشبختانه در هر سه مقطع تحصیلی کارشناسی ،کارشناسی ارشد و دکترا اقدام به پذیرش دانشجو در رشته فیزیوتراپی میکند.

فيزيوتراپی يکی از رشته های توانبخشی است و توانبخشی مجموعه اقداماتی است که براي يک فرد معلول يا بيمار انجام می دهد. تا تشخيص بتواند از نظر جسمی - روانی - اجتماعی حداکثر توانائی و استقلال خويش را بدست آورد و زندگيش را به حد طبيعی نزديک سازد کلمه فيزيوتراپی از دو بخش تشکيل شده است فيزيو به مفهوم عوامل فيزيکی و تراپی به معنای درمان است فيزيوتراپی در واقع همان طب فيزيکی است و بر خلاف رشته های ديگر طب که از داروها و مواد شيميائی برای درمان بيمار استفاده می کند از عوامل فيزيکی و مکانيکي جهت درمان نياز نيازمندان بهره می برند.

معرفی رشته فیزیوتراپی

(بازار کار رشته فیزیوتراپی،وضعیت ادامه تحصیل فیزیوتراپی،ضوابط تأسیس مؤسسات فیزیوتراپی)

این رشته یکی از زیر شاخه های رشته های توانبخشی است . در واقع مبنا و اساس این رشته و چیزی که دانشجویان می آموزند این است که چگونه با استفاده از یک سری عوامل و پدیده های فیزیکی مانند نور ، گرما ، صوت ، سرما ، برق و… و یا نیز تکنیک ها و تمرینات بدنی افرادی که دچار ضعف در بدن و یا بیمارانی که به هر دلیل دچار صدمات متخلف شده اند را تحت درمان قرار دهند.

یک فیزیوتراپ به خوبی نحوه نشستن پشت میز و یا بلند کردن اجسام را میداند پس این رشته در پیشگیری از بیماری هایی که بر اثر استفاده نادرست از میز و صندلی و یا ناآگاهی به وجود می آید نقش مثبت و ارزنده ای دارد و میتواند جلوی بسیاری از انحرافات ستون فقرات را بگیرد پس نقشی پیشگیری کننده هم علاوه بر درمان دارد..

فعالیت هایی که در این علم انجام میشود به طور عمده به دو بخش تقسیم بندی میشوند:

وسایلی که وظیفه آنها تحریک عصب و عضله است

وسایلی که برای تسکین انواع درد استفاده میشود

در این رشته ی دانشگاهی از یک سری وسایل استفاده میشود که از آنها جهت رفع معلولیت ، کاهش درد و … استفاده میشود. البته تمام مراحل درمان یک شخص این وسایل نیست و با توجه به معاینه و تشخیص فیزیوتراپ یکسری حرکان ورزشی و درمانی نیز به صورت مکمل استفاده میشود که طول دوره درمان را میتواند بهبود ببخشد و به صورت ترکیبی و تکمیلی با وسایل الکتریکی این حرکات انجام میشود.

حدود نیمی از بیماری ها پس از مصرف دارو ها و یا نیز همزمان با مصرف دارو های شیمیایی فیزیوتراپی هم تجویز میشود تا روند بهبودی بیمار سیر صعودی به خود گیرد و سریع تر به بهبودی کامل برسد.

جالب است بدانید دروسی مانند آناتومی در رشته ی فیزیوتراپی بیشتر از رشته های پزشکی یافت میشود و دلیل آن نیز این است که در این رشته فقط به کمردرد و گرفتگی عضلات !!! نمیپردازند . بلکه با استفاده از این رشته حتی توانایی بهبود بیماری های مفصلی و نیز بالابردن توانایی افراد کم توان ذهنی را نیز دارند.

توانایی ها:

اولین توانایی داشتن جسمی سالم است زیرا یک فیزیوتراپ در طول مدتی که کار میکند یا در حالت ایستاده است یا در حال راه رفتن و کمک به افرادی که توانایی کمتری دارند.

همچنین فردی صبور باشد چون در طول مدت کار خود امکان برخورد با بیماران سکته مغزی و نیز عقب ماندگان ذهنی نیز وجود دارد و این فرد باید در مقابل این افراد نهایت صبوری و حوصله را به خرج دهد.

قوی بودن در دروسی مانند فیزیک الکتریسیته و نیز آناتومی و زیست شناسی هم از جمله الزامات این رشته به حساب می آید.

خلاقیت نیز یکی از عناصر مهم این رشته است.

این که بداند یک بیمار را چطور و از چه طریقی خوب کند که هم وقت کمی ببرد و هم بازده مناسبی داشته باشد نیاز به خلاقیت آن فرد دارد . در غیر اینصورت آن شخص فقط یک تکنسین فیزیوتراپی خواهد شد

وضعیت ادامه تحصیل:

مدت تحصیل در دوره کارشناسی ۴ سال است و فارغ التحصیلان می توانند در رشته های آناتومی و علوم تشریح و فیزیولوژی و ….ادامه تحصیل دهند.

فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد باید بتوانند با استفاده از تکنیک های پیشرفته و با استفاده از تحقیقات و پژوهش روش های جدید تری در جهت توانبخشی بیماران ارائه دهند.(طول دوره کارشناسی ارشد ۲ سال) همچنین باتوجه به نیازهای آموزشی، پژوهشی و درمانی در زمینه‌های مختلف فیزیوتراپی در دانشگاهها‌، مراکز درمان و مؤسسات پژوهشی و جبران کمبود استاد در دانشگاهها و ارتقاء سطح علمی مدرسین این رشته و کمک به ارزیابی و درمان بیماران طرح کلی دوره دکترای فیزیوتراپی (Ph.D) ارائه می‌گردد.هدف از ایجاد دوره دکترای فیزیوتراپی (Ph.D) تربیت افرای متخصص و مسلط به مطالب علمی و قادر به انجام پژوهش در رشته مربوطه می‌باشد تا با بکارگیری روشهای پیشرفته تحقیق و درمان در این رشته آگاهی، کارآیی و مهارت علمی و عملی بالاتری را جهت آموزش، پژوهش بدست آورند.

بازار کار:

یک فارغ التحصیل فیزیوتراپی علاوه بر اینکه میتواند در مراکز دولتی نظیر بیمارستان ها ، درمانگاه ها و مراکز بهداشت هلال احمر،استخدام شود میتواند پس از طی کردن دوران طرح خود و بدست آوردن سابقه ی لازم اقدام به تاسیس کلینیک تخصصی و خصوصی فیزیوتراپی کند .(گذراندن طرح در این رشته به صورت اختیاری است).

ضوابط تأسیس مؤسسات فیزیوتراپی:

اجازه تأسیس مرکز فیزیوتراپی به اشخاصی داده می شود که دارای شرایط ذیل باشند:

الف ) تابعیت جمهوری اسلامی ایران

ب ) نداشتن سوء پیشینه کیفری مؤثر واعتیاد به مواد مخدر (تسلیم گواهی عدم سوء پیشینه وعدم اعتیاد به مواد مخدر درزمان در خواست همکاری با مرکز فیزیوتراپی برای کلیه کارکنان الزامی است )

ج ) دارا بودن یکی از مدارک تحصیلی زیر:

تخصص طب فیزیکی و توان بخشی

PhD فیزیوتراپی

کارشناسی ارشد فیزیوتراپی

کارشناس فیزیوتراپی

همچنین علاوه برکار در کلینیک خصوصی میتواند در بیمارستان نیز به فعالیت خود ادامه دهد .فیزیوتراپی رشته ای مهم و ارزشمند در کشور های دنیا شناخته میشود تا جایی که در بعضی کشور ها هر خانواده فیزیوتراپ مخصوص خود را دارد.

میتوان گفت درصد زیادی از فارغ التحصیلان این رشته جذب بازار کار خواهند شد وبیکار نمیمانند.

مهمترين روشهای درمانی در فيزيوتراپی عبارتند از :

 الکتروتراپی توسط دستگاههای گوناگون الکتريکی درد بيمار کاهش يافته و پروسه ترميم بافتها را سرعت می بخشد در این  روش از موارد زير استفاده می شود

الف) امواج مادون قرمز و ماوراء بنفش
ب) تحريکات الکتريکی پوستی
ج) امواج مافوق صوت
د) ميدانهای الکتريکی و مغناطيسی
ه) ليزر

 حرکت درمانی حرکت دادن قسمتهای مختلف بدن بوسيله خود بيمار يا متخصص فيزيوتراپی حرکت درمانی ناميده می شود اين روش درمانی مورد استعمال وسيعی برای معالجه ضايعاتی بدن دارد خصوصاْ مدت زمانی که بيمار بستری است بايستی حرکت را شروع نمود تا از خشک شدن مفصل و سفت شدن مفصلهای جلوگيری نمود.

ماساژ يکی از قديمی ترين روشهای درمانی است که توسط متخصص فيزيوتراپی به کمک دست يا از طريق دستگاه ماساژ الکتريکی صورت می گيرد.

 آبدرمانی يا هيدروتراپی در اين روش از آب به شکل استخر يا حوضچه های آب گرم يا آب معدنی و ........ استفاده می شود.

موارد کاربرد فيزيوتراپی :

 بيماري های استخوان - مفاصل - عضلات

 بيماري های روماتيسمی

 بيماري های اعصاب

 ضايعات ورزشی

 جراحی ها

بيماری های قلب و عروق

 بيماری های تنفسی

 بيماری های زنان و زايمان

 بيماری های پوستی

 بيماری های کودکان

 سوختگی ها

 معلولان جسمی و حرکتی

هدف کلی :

برای درمان بيماران با روشهای فيزيکی يک متخصص فيزيوتراپی ابتدا با قسمتهای مختلف بدن آشنا شده سپس ساير موارد فيزيکی درمان و تک تک روشهای آن را مثل الکتروتراپی - ترموتراپی ورزش درمانی و روشهای درمانهای دستی (موبيليزاسيون) را فرا مي گيرد

بدين منظور واحدهای درسی دانشجويان به گونه ای تنظيم شده که ابتدا هر دانشجو با ساختمان طبيعی بدن و نحو کار دستگاهی مختلف آشنا شود (واحد آناتومی و فيزيولوژی ) سپس بيماريهای مختلف ارتوپدی -اعصاب - تنفسی و روماتيسمیو غيره را فرا ميگيرد همزمان با آنها واحدهای در رابط با نحوه حرکت بخشهای مختلف بدن (کينزيولوژی - بيومکانيک ) و روشهای الکتروتراپی و حرکت درمانی و تکنيکهای خاص آن ارائه می شود هدف از اين دوره تربيت افراد ايست متعهد و متخصص که پس از طی يک دوره کارشناسی فيزيوتراپی بتواند بر اساس تشخيص پزشکی درمان فيزيکی را بعهده بگيرند.

متقاضیان محترم برای اخذ پذیرش در هر سه مقطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکترا می توانند مدارک خود را برای ما ارسال کنند.

 تماس مستقیم ،تلگرام ، واتس آپ

00905338382750